blinganbebolalumpur1

PROGRAM PEMULIHAN SUNGAI GALING – BALINGAN BEBOLA LUMPUR

Program ini merupakan usaha secara kolaboratif antara MBK, JPS, IWK, SWCorp, JAS, Pejabat Daerah dan Tanah Kuantan, Jabatan Alam Sekitar dan UMP merupakan salah satu program yang disenaraikan dalam perancangan jangka pendek untuk merawat kualiti air Sungai Galing yang tercemar. Program ini dihadiri oleh Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, YB. Dato’ Abd Rahim bin Muda, Dato’ Hamdan bin Hussin, Datuk Bandar Kuantan, Pegawai dari JAS, JPS dan UMP serta pemimpin komuniti dari kawasan sepanjang Sg Galing.

Effective Microorganisme EM mudball yang diperbuat daripada gumpalan tanah hasil percampuran tanah merah, serbuk Bokashi dan larutan EM dan molases yang telah dibancuh. Ianya bertujuan memecah molekul organik seperti sisa, lumpur dan besi berat. Bahan ini memerlukan masa 30 hari untuk larut dan semua mikroorganisma akan mula bertindak balas untuk menguraikan sedimen yang terdapat di sungai.

Satu bola lumpur dapat membersihkan sekitar 1000 liter air secara beransur-ansur mengikut tahap pencemaran yang berlaku di sungai. Kesan tindak- balas terhadap air sungai adalah dalam masa seminggu selepas dibaling.

Lebih banyak program seperti ini akan diadakan lagi di masa akan datang untuk memberi pendedahan kepada komuniti tentang cara merawat sungai dan berharap agar penyertaan daripada komuniti lebih ramai untuk mendukung matlamat kelestarian Sungai Galing.

error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan