Lokaliti Taman Inderapura Fasa 2 telah diisytiharkan sebagai kawasan wabak pada 8 Februari 2024. Sebagai inisiatif, pihak MBK, Pejabat Kesihatan Daerah, SwCorp serta Alam Flora telah menjalankan aktiviti gotong-royong bersama pihak KRT bagi membersihkan lorong-lorong belakang perumahan pada 18 Februari 2024 (selain tindakan ‘fogging’ yang telah diambil sebelum ini).
Hasil pemeriksaan mendapati penduduk-penduduk menjadikan lorong belakang sebagai tempat pembuangan sampah dan barang lusuh di samping membuat binaan haram yang menghalang aliran air. Ini menyumbang kepada penularan wabak denggi di kawasan tersebut. Sehubungan itu operasi susulan khas penguatkuasaan akan dijalankan secara bersepadu, menyeluruh dan tegas di kawasan wabak ini bermula 20 Februari 2024. Penduduk diminta untuk :-
  1. Membersihkan kawasan persekitaran rumah termasuklah memastikan tiada barang-barang lusuh dan sampah-sarap ditinggalkan di lorong belakang.
  2. Merobohkan mana-mana binaan tanpa kelulusan MBK.
  3. Memberi kerjasama penuh sepanjang tindakan penguatkuasaan dijalankan.
Tindakan tegas seperti kompaun dan pendakwaan di Mahkamah akan diambil dalam operasi ini bagi memastikan kesihatan dan keselamatan penduduk keseluruhannya.
error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan