Salah satu dasar Majlis bagi membantu warga Kuantan yang terkesan dengan keadaan ekonomi ialah melesenkan aktiviti penjajaan secara sementara di tempat-tempat yang tidak berisiko. Antara syarat yang ditetapkan dalam kelulusan lesen ini ialah peniaga hendaklah memastikan kawasan dibersihkan serta dikosongkan daripada sebarang barangan dan alatan penjajaan (termasuklah kanopi) setelah berniaga.
Syarat ini seharusnya diambil sebagai ‘win win situation’ antara Majlis dan penjaja. Penjaja seharusnya faham tanggungjawab memastikan kebersihan dan kekemasan kawasan awam yang digunakan lebih-lebih lagi ia melibatkan imej sebuah Bandaraya di samping mencerminkan keperibadian penjaja itu sendiri. Namun, masih terdapat penjaja yang acuh tidak acuh dengan tanggungjawab ini. Kanopi dan meja berniaga masih dibiarkan di tapak selepas berniaga. Lebih buruk apabila gerai dan kanopi yang buruk dan lusuh ditinggalkan begitu sahaja setelah tidak lagi menjaja di tapak.
INGATAN mesra kepada penjaja-penjaja seperti ini :
  1. Sila jaga imej dan nama baik Bandaraya Kuantan, warganya serta imej penjaja-penjaja di Kuantan.
  2. Tapak menjaja yang digunakan merupakan kawasan awam, maka sila bertanggungjawab untuk menguruskannya dengan baik.
  3. Pilihlah untuk tidak menjaja sekiranya sikap malas dan mementingkan diri sendiri masih membelenggu diri.
Majlis tidak akan bertoleransi berkenaan isu ini yang melibatkan imej Kuantan sebagai Bandaraya dan akan mengambil tindakan yang lebih tegas termasuklah, pembatalan lesen, penyitaan dan tindakan Mahkamah.
error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan