Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) merupakan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) pertama di Malaysia yang menggunakan inovasi digital Doc-Agree dan Doc-Cert dalam segala urusan. Menurut Pengarah Jabatan Perbendaharaan MBK, Tuan Haji Mohd Nizam bin Mahayuddin, penggunaan inovasi digital ini merupakan langkah yang signifikan dalam memperkukuh, menambahbaik, dan mempercepatkan perkhidmatan harian pihak Majlis.

“Dengan mematuhi Akta Tandatangan Digital 1997 dan Akta Setem 1949, teknologi ini berfungsi untuk mencegah serta memperkasakan perundangan dalam operasi harian MBK. Teknologi yang digunakan oleh sistem ini termasuklah dokumen perjanjian digital, sihil digital bersekuriti tinggi, dan tandatangan digital yang sah. Penggunaan teknologi ini mampu meningkatkan keselamatan dan integriti dokumen, mengurangkan risiko pemalsuan, dan memastikan semua transaksi digital yang dilakukan adalah sah dan terjamin,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sebagai wakil rasmi Datuk Bandar Kuantan Majlis Bandaraya Kuantan (MBK), YH. Dato’ Razihan Adzharuddin pada Majlis Pelancaran Sistem Doc-Agree dan Doc-Cert di AC Marriot Hotel.

Menurut beliau, penggunaan inovasi teknologi juga mampu menjamin keselamatan dokumen serta meningkatkan kepercayaan awam kepada pihak Majlis. “Penggunaan teknologi ini mampu meningkatkan keselamatan dan integriti dokumen, mengurangkan risiko pemalsuan, dan memastikan semua transaksi digital yang dilakukan adalah sah dan terjamin. Ini bukan sahaja mempercepatkan proses kerja, tetapi juga meningkatkan kepercayaan awam terhadap ketelusan dan kecekapan MBK, katanya.

Menurut beliau lagi, penggunaan sistem ini juga dilihat dapat memberikan penjimatan perbelanjaan operasi MBK serta menerapkan penggunaan teknologi hijau.

Kredit : Pahang Media

error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan