Program Inisiatif Hijau Majlis Bandaraya Kuantan – Pelancaran Stesen Electric Vehicle (EV) Charging Di Hotel Mega View, Kuantan.
Majlis Pelancaran Stesen Electric Vehicle (EV) Charging telah berlansung di Hotel Megaview, Kuantan dan telah disempurnakan oleh YH Dato’ Hamdan bin Hussin, Datuk Bandar Kuantan. Sebanyak 160 stesen pengecas awam bagi kenderaan elektrik (EV) membabitkan 55 lokasi di sekitar bandar raya ini akan dipasang menjelang 2025. Sasaran itu dibuat dalam usaha menjadikan daerah ini sebagai bandar raya pintar sekali gus menyumbang kepada kelestarian alam sekitar.
1 unit parkir stesen pengecas EV telah disediakan kepada pengguna di beberapa lokasi seperti di tiga unit di Hotel Mega View dan masing-masing dua unit di Kompleks Bandaraya Kuantan, Berjaya Megamall, Kompleks Seri Dagangan Centre serta Air Putih dengan dua stesen pengecas pantas arus-terus (DC), manakala 10 lagi bagi stesen pengecas arus ulang-alik (AC). Pemilihan pengecas DC adalah lebih pantas dan dapat meningkatkan masa mengecas bateri kenderaan jenis EV.
MBK akan meneruskan usaha pemasangan stesen pengecas ini di mana pada tahun 2024 akan didirikan 16 lagi lokasi dengan 47 pengecas yang akan dipasang, dan seterusnya pada tahun 2025, sebanyak 30 lokasi melibatkan 80 pengecas.
error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan