pgkuasaanstrata2
Komuniti strata seperti rumah pangsa dan apartment merupakan salah satu komposisi yang membentuk masyarakat warga Bandaraya Kuantan. Sepertimana pihak MBK memastikan kawasan perumahan ‘ landed property’ sentiasa berada dalam keadaan bersih, selamat serta bebas kacau ganggu, kawasan kediaman yang melibatkan strata juga turut diberi perhatian sejajar dengan Kuantan sebagai sebuah bandaraya.
Sehubungan itu pihak Majlis kini giat menjalankan pemeriksaan di kawasan kediaman dan perniagaan strata bagi memastikan pihak pengurusan bangunan (JMB dan MC) mengambil langkah-langkah yang perlu bagi memastikan warga strata di Kuantan hidup dalam keadaan kondusif dan selamat. Pemeriksaan yang dijalankan ini memberi fokus kepada aspek kebersihan dan kacau ganggu selain isu-isu yang melibatkan binaan tanpa kelulusan ( luar dan dalam bangunan) serta pelesenan premis perniagaan dan iklan.
Sepanjang pemeriksaan dijalankan sehingga kini kebanyakan tindakan kompaun dan teguran yang diambil ke atas kebanyakan bangunan strata termasuklah persekitaran dan kawasan ‘common area’ yang kurang bersih, binaan tambahan dalam dan luar bangunan, serta perniagaan tanpa lesen. Oleh yang demikian warga Kuantan khususnya penduduk, pihak pengurusan serta peniaga di bangunan strata diminta untuk memastikan kepatuhan undang2 dalam menjalankan perniagaan dan pengurusan bangunan agar ianya dapat memberi manfaat dan kesejahteraan kepada semua.
error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan