Majlis Bandaraya Kuantan telah mengadakan Program Kuantan Car Free Day yang merupakan inisiatif untuk menjadikan Kuantan sebagai sebuah bandaraya yang lestari dan bebas karbon. Program telah dirasmikan oleh YH. Dato’ Razihan bin Adzharuddin, Datuk Bandar Kuantan. Turut bersama semasa program adalah Encik Yusoff bin Hussain, Setiausaha MBK, Puan Hajah Wan Napia’ah binti Wan Yusop, Encik NorJubaidi bin Chamkari dan Puan Nor Asnida bt Abdullah, Ahli Majlis Bandaraya Kuantan, barisan Pengarah, Ketua Bahagian dan Ketua Seksyen Majlis Bandaraya Kuantan, serta kakitangan Majlis Bandaraya Kuantan.
Pelbagai agensi luar yang turut sama terlibat bagi memeriahkan lagi program dengan mangadakan pameran dan jualan antaranya dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan, Pejabat Kesihatan Dearah (PKD) Kuantan, SWCorp Daerah Kuantan, Agensi Anti- Dadah Kebangsaan (AADK) Daerah Kuantan dan Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia Cawangan Kuantan. Turut serta dalam program ini adalah para pelajar dari IPTA dan IPTS di sekitar daerah Kuantan.
Persembahan tarian Selamat Datang telah disampakian oleh briged budaya dan Kombo Majlis Bandaraya Kuantan sebelum acara larian dimulakan. Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan ialah Larian Diabetes 5KM dan 10KM, Brisk Walk sepanjang 5 KM dan Pertandingan Aerodancethon.  Pihak SWCorp turut mengadakan aktiviti Trash to Cash sempena program ini. Bukan itu sahaja, pemeriksaan kesihatan percuma juga disediakan oleh Big Pharmacy, MySalam serta Klinik Arrazin.
Terima kasih diucapkan kepada Kelab Singa dan Naga Persatuan Pembinaan Kuantan, Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia ( PSSGM), Om Sri Maha Mariamman Urumi Melam Kuantan di atas persembahan yang diadakan di pitstop checkpoint aktiviti briefwalk. Program tamat pada jam 11.00 pagi.
carfreezon28
Program Kuantan Car Free Day – Green Hour – Merdeka Edition yang dihadiri lebih 1000 peserta merupakan aktiviti yang menyokong Agenda Pembangunan Mampan (SDG) dalam pengurangan pelepasan karbon untuk persekitaran yang lebih lestari dan gaya hidup sihat di disamping mengeratkan perpaduan di antara komuniti bandaraya Kuantan.
Program yang dilepas mula oleh YB. Dato’ Sri Haji Mohd Johari Bin Haji Hussain,​ Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia, Sukan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan Negeri Pahang seawal jam 7.30 pagi, dan Datuk Bandar Kuantan, YH Dato’ Hamdan bin Hussin, turun disertai oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan Negeri Pahang, Dato’ Sri Haji Ab Hamid bin Haji Nazahar, Pegawai Daerah Kuantan, YM Dato’ Tengku Norasmaliza Ku Lah, Pegawai Kesihatan Daerah Kuantan, Dr. Abd Rahim bin Sulong, Ahli Majlis, YH Dato’ Hasnul Hamidi bin Harun, Encik Fadzilah bin Haji Mohamed Tahir dan Encik Norjubaidi bin Chamkari.
Program yang dimulakan dengan acara Senamrobik turut disulami pelbagai acara disepanjang laluan termasuk :-
 1. Pertunjukan Silat dan Taekwando
 2. Tarian Singa
 3. Busking
 4. Street Soccer
 5. Kuantan Flea Market
 6. Pemeriksaan Kesihatan dan Rawatan Wanita
 7. Pertandingan Pakaian Beragam Merdeka
 8. Kuantan Pickers Fashion Week
 9. Pertandingan Basikal Berhias
 10. Pertandingan Cabaran Teh Tarik
 11. Pertandingan Tebar Roti Canai
 12. Tree Booth Sale

18

carfreezon

carfreezon3

carfreezon4

carfreezon5

carfreezon8

carfreezon11

carfreezon15

carfreezon17

carfreezon20

carfreezon21

carfreezon22

carfreezon25

carfreezon27

carfreezon28

carfreezon29

error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan