telukcempedak7 1

Bagi meningkatkan kesejahteraan warga Kuantan, Majlis Bandaraya Kuantan akan menjadikan Pusat Peranginan Teluk Cempedak sebagai ‘ Zon Sihat Bandaraya Kuantan’ (Kuantan City Healthy Zone). Beberapa elemen akan diberikan penekanan dalam menjayakan agenda ini termasuklah menguatkuasakan Pusat Peranginan Teluk Cempedak sebagai zon larangan merokok, penganjuran aktiviti kecergasan fizikal secara berkala serta memastikan terdapat sekurang-kurangnya satu menu makanan sihat dijual di setiap premis makanan di sini.

Program yang mendapat kerjasama daripada Jabatan Kesihatan Negeri Pahang ini diharap dapat mempromosikan cara hidup sihat di kalangan penduduk Kuantan dan seterusnya dapat dipupuk sebagai budaya setempat bagi mensejahterakan masyarakat. ‘ Zon Sihat Bandaraya Kuantan’ ini akan diperluaskan ke kawasan tumpuan lain pada masa akan datang bagi memastikan impaknya adalah lebih meluas.

Sebagai permulaan, pihak Majlis bersama Pejabat Kesihatan Daerah akan memberi fokus kepada penguatkuasaan zon larangan merokok di Pantai Teluk Cempedak.

error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan