Majlis Bandaraya Kuantan telah berjaya menganjurkan Sambutan Hari Integriti Nasional 2023 Peringkat Majlis Bandaraya Kuantan yang mana ianya merupakan acara julung kali diadakan. Majlis telah disempurnakan oleh YB. Dato’ Haji Mohammad Fakhruddin bin Mohd Ariff, EXCO Kerja Raya, Pengangkutan dan Kesihatan Negeri Pahang. Turut hadir bagi acara majlis ini ialah Yang Berbahagia Datuk Nor Yahati binti Awang, Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Integriti Malaysia (IIM) dan Yang Bahagia Ketua Penolong Kanan Pesuruhjaya Hairuzam bin Mohmad Amin@Hamim, Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Pahang.
Tema sambutan integriti tahun ini adalah ‘Integriti Citra Malaysia Madani’ yang mana pemilihan tema pada tahun ini adalah sejajar dengan gagasan Malaysia Madani yang memperihalkan kerangka ikhtiar bagi mengembalikan martabat negara melalui teras pembangunan nilai etika dan akhlak Masyarakat. Majlis ini juga adalah bagi meraikan kejayaan pelaksanaan 100 program dan aktiviti oleh Seksyen Integriti, Majlis Bandaraya Kuantan bermula dari Januari sehingga Oktober 2023 dalam usaha yang berterusan dan komited membudayakan integriti ke tahap tertinggi.
Dalam sambutan ini telah diadakan taklimat daripada Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bertajuk ‘Pengurusan Kewangan’ yang telah disampaikan oleh Encik Muhamad Azizuddin bin Abdullah, Ketua Cawangan AKPK Kuantan dan taklimat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bertajuk ‘Rasuah Membinasakan Kehidupan’ yang disampaikan oleh Ketua Penolong Kanan Penguasa Mohamad bin Hussain.
Selain dari itu, pameran daripada pelbagai agensi antaranya Institut Integriti Malaysia (IIM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Kesihatan Negeri Pahang (JKNP), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Antidadah Kebangsaan Malaysia (AADK), Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan pelbagai lagi. Bagi menyemarakkan lagi Sambutan Hari Integriti Nasional 2023 Peringkat Majlis Bandaraya Kuantan, turut diadakan adalah ceramah integriti oleh jemputan khas penceramah selebriti iaitu Ustaz Haris (PU Riz). Ceramah ini juga turut dikongsikan secara langsung (‘LIVE’) menerusi laman Facebook rasmi Majlis Bandaraya Kuantan.
error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan