urbanplogging2
Bersempena dengan pengisytiharan Bandar Kuantan yang telah dinaik taraf kepada status Bandaraya pada 21 Februari 2021, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) melalui Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam (SWCorp Negeri Pahang) dengan kerjasama Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) dan Alam Flora Sdn.Bhd telah menganjurkan Program Urban Plogging@Kuantan Tahun 2021.
Program ini telah dirasmikan oleh YH. Dato’ Hamdan bin Hussin merangkap Datuk Bandar Kuantan. Program yang bertemakan batik telah berlangsung di Pusat Pembelian Barangan Kitar Semula, Mustering Point Alam Flora, Pusat Bandar Kuantan. Program ini turut dimeriahkan dengan kehadiran ketua-ketua jabatan kerajaan dan agensi swasta, wakil NGO serta orang awam.
Seramai 200 orang peserta telah terlibat seperti Majlis Bandaraya Kuantan (MBK), Jabatan Kerja Raya (JKR), Jabatan Alam Sekitar (JAS), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Pengakap Kelana Pahang, Pertubuhan Perkumpulan Perempuan (WI), World Association of Girl Guides and Girl Scout (WAGGGS), Amalnita Pahang, Persatuan Pandu Puteri Pahang, Roadcare (M) Sdn.Bhd, YP Maintenance Sdn. Bhd dan Jaring Metal Sdn.Bhd. Sebanyak 600kg hasil kutipan sampah dan 500 biji botol plastik berjaya dikutip.
*Kredit : SWCorp
error: Content is protected !!
ms_MYMalay
Langkau ke kandungan