Majlis Bandaraya Kuantan telah mengadakan Program Hari Bandaraya Mesra Komuniti @ PPRS Pinggiran Putra yang juga salah satu Program Kemampanan Komuniti Bandar (PKKB) di PPRS Pinggiran Putra. Program ini bermula jam 7.30 pagi dengan sesi pendaftaran peserta. Program ini telah disempurnakan oleh YH. Dato’ Wan Solihi bin Wan Hassan, Ahli Majlis, Majlis Bandaraya Kuantan. Turut bersama semasa program adalah Tuan Haji Sabaznur bin Ismail, Pengarah Jabatan Pembangunan Komuniti dan Perkhidmatan Perbandaran MBK, Encik Tahir @ Tony bin Abu Bakar, Pengarah Jabatan Landskap MBK, Encik Izuddin bin Mohd Kenali, Ketua Bahagian Komuniti dan Sukan MBK, barisan Pengarah, Ketua Bahagian dan Ketua Seksyen Majlis Bandaraya Kuantan, kakitangan Majlis Bandaraya Kuantan, Pengerusi JPKK Kampung Kempadang, Encik Saaban bin Awang, Pengerusi JPKK Kampung Cempaka, Encik Kamarisan bin Zahari dan masyarakat serta komuniti setempat.

Terdapat beberapa agensi luar yang turut terlibat bagi memeriahkan lagi program dengan mangadakan ceramah, pameran dan jualan antaranya, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan, Pejabat Kesihatan Dearah (PKD) Kuantan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Pahang, FAMA Daerah Kuantan dan SWCorp Daerah Kuantan.

Turut serta dalam program ini adalah para pelajar dari SMK Tanjung Lumpur, SK Kempadang serta penuntut dari Widad University College dan Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Kuantan.

Turut memeriahkan program adalah persembahan pancaragam dari pelajar SMK (P) Methodist Kuantan. Terdapat beberapa sukaneka turut diadakan antaranya adalah Bola Beracun, Isi Air Dalam Botol, “Musical Chair”,Sepak Takraw dan Pertandingan Mewarna. Aktiviti Sukaneka ini diuruskan oleh Pejabat Sekretariat Muafakat Komuniti (PSMK) dan penduduk PPRS Pinggiran Putra. Turut diadakan adalah aktiviti Trash To Cash, SWCorp dan Program Anak Muda Pahang Sayangi Bumi 2023 iaitu penanaman pokok dari Kolej Yayasan Pahang Advanved Skills. Pihak Widad University College turut membuka tempat bagi Pemeriksaan Kesihatan kepada peserta program. Terdapat jugaj kaunter bagi pembayaran cukai taksiran dan kompaun daripahad pihak MBK. Pihak Kolej Yayasan Pahang Advanced Skills turut menarik perhatian dan penglibatan penduduk di PPRS Pinggiran Putra dengan mengadakan acara cabutan bertuah.

Program tamat pada jam 1.00 tengahari.

Majlis Bandaraya Kuantan telah mengadakan Program Hari Bandaraya Mesra Komuniti Sempena Ulang Tahun Majlis Bandaraya Yang Kedua di Padang Sungai Isap Damai, Kuantan bermula jam 7 pagi dengan pendaftaran jemputan. Program ini telah disempurnakan oleh YH. Dato’ Hamdan bin Hussin, Datuk Bandar Kuantan. Turut bersama semasa program terdiri dari Ahli Majlis MBK iaitu Encik Fadzilah bin Mohamed Tahir, Encik Norjubaidi bin Chamkari, Encik Mohd Ali bin YH. Dato’ Matandor A/L Supiqh, Encik Fong Wan Kok, YM. Tengku Dato’ Nor Asmaliza binti Ku Lah, Pegawai Daerah Kuantan, Dr. Mohd Rahim bin Sulong, Pengarah Kesihatan Negeri Pahang, Pengerusi dan Jawatankuasa JKKK Sungai Isap serta warga MBK .
Terdapat beberapa agensi luar yang turut terlibat bagi memeriahkan lagi program dengan mengadakan pameran dan jualan antaranya, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ), Jabatan Tenaga Kerja Negeri Pahang (JTK), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Radio Amatur Astra, Polis Diraja Malaysia (IPD Kuantan), Jabatan Pendidikan Negeri Pahang, Jabatan Kesihatan Daerah Kuantan, Pejabat Perpaduan Daerah Kuantan, Jabatan Belia dan Sukan Negeri Pahang, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, SWCorp Negeri Pahang, Jabatan Kemajuan Masyarakat Negeri Pahang (KEMAS), Jabatan Bantuan Guaman, Universiti Islam Antarabangsa, Universiti Malaysia Pahang, Institut Latihan Perindustrian Kuantan, We Grow, Celcom, Farm Fresh, Pasaraya Nirwana, FAMA Daerah Kuantan dan terdapat pameran haiwan eksotik.
Terdapat pelbagai aktiviti sukan diadakan pada hari program tersebut antaraya, sepakan penalti, shoot out bola jaring dan futsal bagi kanak-kanak. Aktiviti seterusnya adalah aktiviti mewarna daripada Tadika Kemas di kawasan Sungai Isap dan aktiviti gubahan menggunakan buah dan towel daripada Komuniti Sungai Isap. Di kesempatan program ini juga, YH. Datuk Bandar Kuantan turut menyampaikan Anugerah Komuniti Lestari Kategori Kawasan Rukun Tetangga (KRT) kepada KRT Taman Impianku yang mendapat Johan, KRT Taman Indera Mahkota Jaya yang mendapat Naib Johan dan KRT Taman Indera Sempurna Fasa 3B yang mendapat tempat ketiga. Bagi kategori Management Corporation (MC)/Joint Management Body (JMB), Kuantan Tembeling Condomium Management Corporation berjaya merangkul Johan.
errors: Content is protected!!
en_USEnglish
Skip to content